Ostrzenie narzędzi do strzyżenia

Fakty oraz wytyczne w celu osiągnięcia spójnego efektu; ostrych grzebieni oraz noży

Istnieje wiele teorii , opinii i plotek na temat ostrzenia sprzętu do strzyżenia owiec. Niektóre z nich są prawdziwe, wiele z nich jest błędnych, ponieważ są wymyślane przez niedoświadczonych ludzi. Czasem w celu ochrony lub sprzedaży produktu, innym razem tak po prostu, bez żadnej przyczyny.

Niniejszy artykuł zawiera jedynie fakty, i opiera się na doświadczeniu najlepszych strzygaczy na świecie, którzy ostrzą swój sprzęt, aby ustanawiać rekordy lub aby wykonywać strzyżenie każdego dnia najlepiej w swojej dziedzinie.

Ostrzenie jest ważną częścią strzyżenia ,ostrzymy grzebienie i noże tylko z jednego powodu , aby były ostre. Nie ma żadnych stopni ostrości, są one albo ostre albo tępe!

Wielu strzygaczy może być ograniczonych z powodu złej techniki ostrzenia lub sprzętu. Niektórzy strzygacze mogą winić owce, rękojeści, markę grzebieni lub noży lub inne rzeczy, gdzie być może problem tkwi w sprzęcie ,że nie jest wystarczająco dobrze zaostrzony.

Poniżej przedstawiono kilka ważnych punktów, które mogą Ci pomóc, jeśli masz problem:

Trzy główne punkty dotyczące ostrzenia narzędzi do strzyżenia:

1 –Spód grzebienia oraz nożyka musi dotykać dysku tuż przed przodem

2 – Usuń wystarczająco dużo metalu, aby utworzyć nową ostrą krawędź.

3 – Przy kończeniu pracy w pobliżu zewnętrznej części dysku, upewnij się, że iskry przemieszczają się od centrum grzebienia i noża prosto w górę pręta chwytaka.

Ważne!

– Jeśli iskry przemieszczają się z dala od dysku, podnieś głowicę chwytaka

– Jeśli iskry przemieszczają się w kierunku dysku, obniż głowicę chwytaka

I W ZASADZIE TO WSZYSTKO, NIC SKOMPLIKOWANEGO

Lepiej jest usunąć więcej metalu niż mniej, nie może on być ZBYT OSTRY, ale może być ZBYT TĘPY.

BEZPIECZEŃSTWO

– Upewnij się, że ostrzałka jest poza obszarem ruchu

– Upewnij się, że wokół urządzenia jest wystarczająco miejsca

– Upewnij się, że jest wystarczająco jasno, aby sprawdzić ostrość sprzętu

– Sprawdź czy przewód zasilający jest w dobrym stanie

– Sprawdź, czy ostrzałka znajduje się na stałym gruncie oraz czy nie może się przewrócić

– Sprawdź czy papier ścierny jest odpowiednio przyklejony i czy nie jest podarty ani czy nie odpada

– Sprawdź, czy nakrętki są dobrze dokręcone na dyskach

– Sprawdź, która strona ostrzałki jest do grzebieni a która do nożyków

– Upewnij się, że są okulary ochronne oraz że są używane

– Zawsze upewnij się, że tarcze szlifierskie zatrzymały się przed poruszeniem ostrzałki

Sprawdź ustawienia chwytka przed uruchomieniem ostrzałki

Upewnij się, czy wszystkie nakrętki i śruby są dokręcone na uchwycie chwytaka

Sprawdź czy kołki na głowicy chwytaka są odpowiedniej długości

Sprawdź ustawienia chwytaka na urządzeniu przed uruchomieniem silnika;

(a) Umieść końcówkę pręta chwytaka na uchwycie wahadłowym

(b) Upewnij się, że spód grzebienia i noża zawsze dotyka dysku nieznacznie przed przodami

(c) Narysuj linię od środka nakrętki na zewnątrz tarczy szlifierskiej, jak opisane w instrukcji (d) Upewnij się, że głowica chwytaka pokrywa się z narysowaną linią

Ostrzenie

Sprawdź, czy grzebienie oraz nożyki są odpowiednio czyste i suche

Sprawdź, czy nakrętki są dokręcone na dyskach

Nieznacznie przekręć (rusz ) tarcze przed włączeniem ostrzałki

Kiedy ostrzałka działa z pełną prędkością, umieść chwytak na uchwycie wahadła

Umieść grzebień lub nożyk na głowicy wahadła, stroną tnącą w stronę tarczy ostrzałki

Przyłóż chwytak do tarczy oraz upewnij się, że krawędzie grzebienia lub nożyka dotykają tarczy po każdej stronie

Przyciśnij chwytak do dysku, przesuwaj równomiernie od wewnątrz na zewnątrz i z powrotem

Upewnij się, że grzebień lub nożyk nie wykraczają poza krawędź tarczy, ponieważ mogą się one zahaczyć jeśli krawędź jest szorstka

Wykonuj te przejścia kilka razy, mniej dla nożyków więcej dla grzebieni

Przy ostatnim przejściu, zatrzymaj się tuż przed zewnętrzną stroną tarczy i upewnij się, że iskry przesuwają się prosto z środka zębów do góry pręta chwytaka (konieczne może być wyregulowanie w górę lub w dół)

Jeśli iskry przesuwają się od dysku, podnieść głowicę chwytaka

Jeśli iskry przesuwają się w kierunku płyty, obniż głowicę chwytaka

Przytrzymaj tą pozycję przez kilka sekund, a następnie zdejmij ją i sprawdź bok zęba

Bądź ostrożny, ponieważ mogą być one gorące

Czy grzebienie i noże są OSTRE?

– Sprawdź grzebienie poprzez inspekcję z boku, obrócenie krawędzi tnącej w kierunku światła. Grzebień powinien być cały matowy

– Sprawdź nożyki poprzez obrócenie końcówek w kierunku światła, powinny być całe matowe

– Jeśli masz wątpliwość, ponownie dokonaj ostrzenia

Poniżej zamieszczono schemat przekroju zęba grzebienia, ukazujący zaokrąglone krawędzie:

  Tyle metalu musi być usunięte podczas ostrzenia, żeby przywrócić nową ostrą krawędź

   – Zielona linia przerywana NIE usunęła wystarczająco metalu i niewielka zaokrąglona krawędź pozostaje, więc ostrze jest TĘPE

   – Linia niebieska usunęła wystarczająco metalu, że krawędzie są odpowiednio ZAOSTRZONE !

Nadmierne ostrzenie

Niektóre chwytaki nie są przeznaczone do grzebieni a niekture do noży i ostrzą zbyt dużo. Może to powodować mniejsze usuwanie metalu z obszaru, który jest najbardziej niezbędny do cięcia wełny, i będzie zużywał sprzęt (nadmierne szlifowanie).

Może to powodować poważny problem, jeśli nie zostanie wystarczająco wcześnie poprawiony.

Używaj suwmiarki z noniuszem, aby to regularnie sprawdzać.

Ostre grzebienie i noże są tym co nas intersuje, nadmierne szlifowanie przodów jest lepsze niż nadmierne szlifowanie tyłu (spodu), ponieważ sprzęt będzie zawsze ciął.

Nieistotne informacje

Istnieje wiele teorii, pomysłów oraz informacji z różnych źródeł odnośnie „Dziury” jak powstaje, gdzie powinna się znajdować, jak umieścić ją w odpowiednim miejscu, itd.

Wielu ludzi jest zdezorientowanych tym faktem, i wszystko to trafiło do informacji nieistotnych.

Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami ustawić odpowiednio chwytak i szlifować wystarczającą ilość metalu, aby utworzyć nową ostrą krawędź.

Sprzęt będzie zawsze dobrze ciął jeśli jest naostrzony, rękojeść jest prawidłowo ustawiona i konserwowana, oraz jest w dobrym stanie.

Papier ścierny

– Papier ścierny powinien być przechowywany w miejscu suchym i na płask

– Przechowuj papier ściśnięte i upewnić się, że się nie zwiną

Przed przyklejeniem papieru ściernego dokładnie wyczyść tarczę

– Użyj wystarczająco kleju, aby równo pokryć tarczę

– W gorące dni, zamocz tarcze, aby je ochłodzić przed nałożeniem kleju

– Użyj tektury pomiędzy papierem ściernym a metalową klamrą, zapewnia to równomierny nacisk oraz zapobiega kruszeniu się papieru.

Pamiętaj! Trzy główne punkty dotyczące ostrzenia narzędzi to:

1 – Tył (spód) grzebienia oraz noża musi dotykać pierwszy płyty ostrzącej tuż przed przodem ostrzy

2 – Usuń wystarczająco dużo metalu, aby utworzyć nową ostrą krawędź.

3 – Przy kończeniu pracy w pobliżu zewnętrznej części dysku, upewnij się, że iskry przemieszczają się od centrum grzebienia i noża prosto w górę pręta chwytaka

Ważne!

– Jeśli iskry przemieszczają się z dala od dysku , podnieś główkę chwytaka

– Jeśli iskry przemieszczają się w kierunku płyty, obniż główkę chwytaka

I W ZASADZIE TO WSZYSTKO, NIC SKOMPLIKOWANEGO

Lepiej jest usunąć więcej metalu niż mniej, nie może on być ZBYT OSTRY, ale może być ZBYT TĘPY.

Tępa krawędź powiększona wielokrotnie

Ostra krawędź powiększona wielokrotnie

Dziura – Tarcza wypukła ze środka na zewnątrz, tworzy tą dziurę – Patrz rysunek

Istnieje znacznie więcej pomysłów i teorii odnośnie dziury w grzebieniach oraz nożykach niż istnieje rodzajów grzebieni i noży.

W jaki sposób się tworzy, gdzie powinna być, jak powinna wyglądać, i co się dzieje jeśli tak nie jest.

Niektórzy używają kamienia kalibrującego, aby zobaczyć czy ich pomysł gdzie powinna się znajdować jest poprawny.

Wszystkie grzebienie i noże mają niewielki dołek po ostrzeniu, testy to udowodniły.

Wydrążenie może powstawać z kształtu tarczy oraz także z ciepła podczas ostrzenia .

Lecz czy to wystarczy?

Najważniejsze jest to, że musimy usunąć wystarczającą ilość metalu i w odpowiednim miejscu musi znajdować się dziura

Wielu strzygaczy tego nie robi, i dlatego sprzęt nie jest ostry i się grzeje.

Prawidłowe ostrzenie grzebieni i noży jest to delikatny proces i wymaga bardzo

Wszechstronnej wiedzy i doświadczenia.

Poniższy opis ma na celu lepsze zrozumienie OSTRZENIA wypukłego

Dzięki tej wiedzy i odpowiedniego sprzętu, ostrzenie będzie bardziej precyzyjne i skuteczniejsze .

Głównymi producentami ostrzałek są:

Heiniger , Lister , Supershear (Sunbeam) i Beiyuan.

Poniższy rysunek przedstawia efekty działania tych ostrzałek.

Na przedstawionym rysunku widać jak tworzy się luka pomiędzy nożykiem a grzebieniem przez co ostrza nie grzeją się tak a powierzchnią tnącą są przody (czubki) noży . Podobny efekt jak w przypadku nożyc tną same krawędzie a nie całe ostrze.

Mamy większe szanse żeby posiadać ostre narzędzi, poprzez ich ostrzenie na dobrych ostrzałkach oraz regularnej wymianie papierów ściernych.

Jeśli kosz jednego papieru to 2 owce, to czy nie jest to warte swojej ceny?

Rzeźnik ma wiele różnych noży, różne kształty oraz przeznaczenia , niektóre do skórowania inne do krojenia etc. ale nie będą one ciąć jeśli nie będą wystarczająco ostre.

Sprzęt do strzyżenia jest taki sam, nie będzie on dobrze strzygł jeśli nie będzie ostry!!!!!

Jeśli twoje narzędzia nie tną, spróbuj naostrzyć swoje grzebienie na chwytaku dla noży, zrób to znacznie dłużej niż zazwyczaj, a następnie je sprawdź, możesz się zdziwić…

Jeśli tak nie jest, wówczas postępuj zgodnie z powyższymi ustaleniami ponieważ nożyki mogą nie dotykać pierwsze spodu ( pięty ) tylko przodów (czubków)

Jeśli przody (czubki) dotykają pierwsze terczy, będą one również dotykać ostatnie kiedy odsuwasz go z tarczy, w związku z tym przody ( czubki) będą ostrzone pod innym kątem.

Opinie i komentarze na temat ostrzenia grzebieni oraz nożyków.

Wiele z nich podaje, że pocieranie sprzętu o kamień do kalibracji pozwoli określić czy zostały one odpowiednio naostrzone, oraz czy wydrążenie znajduje się tam gzie powinno, a jeśli nie to mają problem…

Kilka faktów o kamieniu:

  1. Kamień nie jest dokładnym przyrządem pomiarowym.

  2. Kamień będzie zmieniał swój kształt podczas długiego użytkowania.

  3. Kamień jest dobry dla początkujących, którzy jeszcze nie wiedzą jak ustawić chwytak i gdzie dziura powinna się znajdować

  4. Dlatego też, warto rozważyć czy kamień powinien być częścią wyposażenia strzygacza czy nie?

Przeprowadzono wiele testów, doświadczeń na temat ostrzenia narzędzi .W przeciągu wielu lat współpracowano z wieloma najlepszymi , najszybszymi strzygaczami na świecie, którzy strzygli w wielu krajach, bili rekordy świata i wygrywali w wielu konkursach ,to wszystko aby dowiedzieć się co daje a co nie daje rezultatów.

Rzeczy, których spróbowano:

Dyski które tworzą większą dziurę

Większe Dyski, Bardziej płaskie, Płaskie dyski .Ostrzałki taśmowe, ostrzenie cylindryczne , boczne, odwrotne, oraz wiele innych pomysłów.

Niektóre testy zostały przeprowadzone na uniwersytetach przez inżynierów, z bardzo dokładnymi urządzeniami pomiarowymi, mikroskopami elektronowymi, mikrometrami, itd.

Wyniki testów i doświadczeń

Po wszystkim, wyniki wykazały że dziura była zróżnicowana, ponieważ stal zmienia kształt oraz się zakrzywia po podgrzaniu.

Kiedy grzebień zostaje dokręcony do rękojeści ,kształt ponownie się zmienia.

Kiedy nożyk zostaje zamontowany do rękojeści i dociśnięty również się zmienia

Oraz zmienia się wielokrotnie podczas dociągania nożyka

Dwa najważniejsze punkty ujawnione ze wszystkich badań oraz doświadczeń

1. Konieczność usunięcia wystarczającej ilości metalu, aby uzyskać nową ostrą krawędź.

2. Spód (pięta) nożyka i grzebienia dotyka obszaru tuż przed końcówkami (czubkami)

Spróbuj, to działa. Nie ma żadnej magii, tylko podstawowe ustawienia określone powyżej, oraz usunięcie odpowiedniej ilości metalu.

Źródło: http://www.shearingworld.com/